Lurta eftir FM1 og Voxpop á netinum

Lærlittu loðmýggini gera aftur innrás

Tær fóru avstað við nógvum yvirskriftum fyri tveimum árum síðan, og nú eru tær aftur her, tær lærlittu loðmýggini

– Her undir oyggj, royðrarroyggj og lærlitt loðmýggj í lyngi…

Soleiðis ljóðar ein linja hjá einum av hittunum í fjør, tá bólkurin Bollarnir millum annað nevna lærlitt loðmýggj í sanginum “Kom við mær”, sum í ár passar væl til, hvussu støðan er í høvuðsstaðnum í løtuni, nú lærlittu loðmýggini aftur gera innrás.

Men higartil í ár hava vit enn ikki sæð eins nógv at sæð til hesi loðmýggini, eins og tað var í 2022, 2020 og serliga í 2018, tá Tórshavnar kommuna fekk fleiri fráboðanir frá fólki í Havn, sum vóru plágað av svørtu flugunum við reyðum beinum, sum kunnu tykjast heldur seinar, men fara upp at flagsa, tá sólin sær.

Lærlitt loðmýggj (latín: Bibio pomonae) eru umleið 10-13 millimetur til støddar.

Ikki nýggjur gestur
Ilt er at siga, nær loðmýggið er komið til Føroya, men tey hava verið vanlig í Suðuroynni í nøkur ár.

– Lærlitt loðmýggj hevur til dømis verið vanligt í haganum uttan fyri Sumba síðan miðskeiðis í 1980-unum, og onnur hava staðfest hetta skordýrið norðanfjørðs í umleið 1990, skrivar Jens-Kjeld Jensen á heimasíðu sínari, jenskjeld.info.

Fyri nøkrum árum síðani vóru so nógvar av hesum lærlittu loðmýggjunum á Tvøroyri, at tað var sum at síggja eitt svart surrandi larmandi skýggj hanga uppiyvir bønum, skrivar Jens Kjeld.

Lærlitt loðmýggj eru ikki vandamikil á nakran hátt, men verða fólk órógvað av hesum, so mælir Tórshavnar kommuna til at fólk seta seg í samband við skaðadjóratænastu. Kyktið kann verða rættiliga órógvandi, tá tað flagsar um høvdið á einum ella setur seg, tí at tað er so stórt.

Les eisini...  Hoyr hvussu KÍ smurdi slovensku meistararnar av

Jens Kjeld skrivar, at grágæs halda lærlittu loðmýggini verða sera leskilig, og á Tvøroyri hava tey millum annað sæð, at grágæsnar hoppaðu upp í leysa luft fyri at fanga tey.

Ormveran livir av deyðum bløðum, rotnandi lívrunnum tilfari og grasrótum. Hildið verður, at gongdin frá ormveru til mýggj tekur trý ár, men her í Føroyum eru ábendingar um, at gongdin einans tekur tvey ár, tí lærlitt loðmýggj vóru í milliónatali í Havn í 2018, 2020 og aftur í 2022. Hetta kundi bent á, at tey finnast í stórum tali makað ár, skrivar Jens-Kjeld Jensen millum annað í Frøði.

Lærlitt loðmýggj (Bibio pomonae) á flogi í Havn tann 27. juni í 2018 @Marita Gullklett