Lurta eftir FM1 og Voxpop á netinum

Bakkafrost byggir nýggja smoltstøð í Skálavík

Í seinnu helvt av 2026 er ætlanin, at nýggj smoltstøð stendur klár í Skálavík

Samlaða støddin á smoltstøðini fer at vera 28.600 mog árliga framleiðslan verður umleið 6,5 milliónir smolt á 500g. Harvið verður rúmførið á smoltstøðini í Skálavík á leið tað sama sum norðuri á Strond, sum er umleið 30.000 m3.

Verkætlanin í Skálavík er ein partur av nýggju íløguætlanini hjá Bakkafrost, sum bleiv løgd fram í juni 2023.

Í henni stendur, at árini 2024-2028 fer fyritøkan at gera íløgur fyri á leið 3 milliardir í Føroyum. Seinastu fimm árini hevur Bakkafrost gjørt stórar íløgur í m.a. at útbyggja smoltstøðirnar í Glyvradali, á Norðtoftum og Viðareiði.

Endamálið er at ala laksin longri á landi og harvið stytta vakstrartíðina á sjónum. Málið er tí at náa eina størri miðalvekt á smolti.

Bakkafrost heldur fram við samstarvinum við Nofitech at byggja smoltstøðina á Skálavík. Hetta er framhald av samstarvinum bæði á Glyvradali og Applecross í Skotlandi.

Robert Hundstad, stjóri hjá Nofitech, sigur:

– Vit eru sera fegin um at fáa møguleika at byggja triðju smoltstøðina saman við Bakkafrost, og vit síggja fram til at luttaka í enn einari spennandi verkætlan í laksavinnuni. Við at nýta sama snið og tøkni á smoltstøðunum fær Bakkafrost sera gott grundarlag at gagnnýta vitan og minka um váðarnar í verkætlanini og ikki minst deila vitan upp á tvørs í samtakinum.